XVI edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich

Restuaracje
Po tradycyjnym przemarszu kucharzy, który w tym roku wystartował z Hotel & SPA Trzy Wyspy i zakończył się w Muszli Koncertowej, odbyło się oficjalne otwarcie mistrzostw, prowadzone przez organizatorów oraz współorganizatorów i jurorów Dorszowych Żniw.

W mistrzostwach wystartowało 7 drużyn: Tomasz Jabłoński i Radosław Nyc / Restauracja Sand{acz} / Sand Hotel **** / Kołobrzeg, Marcin Marzec i Kamil Sodo / Restauracja Ponidzie / Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness **** / Busko Zdrój, Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team, Łukasz Wolny i Robert Kopacz / Hotel Holiday Inn City Center / Kraków, Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec, Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz oraz Damian Grządko i Paweł Rostkowski / Dobry Hotel / Gdańsk.

POLECAMY

W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski z wykorzystaniem BAVETTE firmy SOKOŁÓW w wersji fine dining, serwowanej na porcelanie Fine Dine oraz dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza, w dwóch wersjach: FINE DINING – z dodatkiem ziemniaczanego puree FARM FRITES, oleju z esencją masła KRUSZWICA oraz Serka Mascarpone MLEKOVITA, na porcelanie Fine Dine, a także w wersji STREET FOOD – z dodatkiem frytki chłodzonej 12 min FARM FRITES oraz oleju z esencją masła KRUSZWICA, w pojemnikach jednorazowych.

Dorszowe Żniwa 2019, odbyły się w duchu street food, dlatego wszyscy którzy w tym dniu byli obecni w Świnoujściu, dzięki uprzejmości głównego partnera mistrzostw - Ministerstwu Gospod...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy