Wino. Czy w tej branży się przelewa?

Restuaracje
Na to i inne ważne dla polskiego rynku wina pytania postarają się odpowiedzieć eksperci podczas debaty otwierającej IV edycję targów Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival. Jak się ma branża winiarska w Polsce, ile jest wina w winie, jak prezentuje się aktualna europejska czołówka, jakie wyzwania przed branżą stawiają polscy konsumenci i co warto zrobić, by ten rynek wciąż prężnie się rozwijał? Zajmujesz się biznesem, edukacją, trendami i rozwojem branży spożywczej i chcesz wiedzieć więcej, już dziś zgłoś swoją obecność w debacie.

Polski rynek wina jest postrzegany jako ten dobrze rokujący. Organizatorzy targów dostrzegając potrzebę rozmowy na temat jego problemów i szans, zaprosili specjalistów, którzy reprezentując różne obszary branży znają ją od podszewki.

POLECAMY

Zaproszenie do debaty przyjęli:

  • prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło –  zawodowo związana z Wydziałem Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierownik studiów podyplomowych Technologia winiarstwa nagrodzonych certyfikatem „Studia z przyszłością” w konkursie organizowanym przez Fundację Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego w kategorii: Najlepsze Studia Podyplomowe. Członek Komitetu Organizacyjnego cyklicznej imprezy wrocławskiego kalendarza spotkań: „Święto Sera i Wina – Spotkania Regionów”. Kierownik wielu projektów badawczych, w tym projektu pt.: Czynniki kształtujące jakość winogron i win, współautorka publikacji z zakresu technologii winiarstwa o zasięgu międzynarodowym oraz technologii winifikacji wina uczelnianego Gaudeamus.
  • Jakub Nowak – wiceprzewodniczący Rady Głównej Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, Prezes Zarządu Jantoń S.A. Sp. K. Ekspert rynku winiarskiego. Zawodowo od 19 lat związany z branżą.
  • mgr inż. Kamila Klajman – absolwentka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Obecnie manager Laboratorium Autentykacji Produktów „Bionanopark” w Łodzi. Specjalizuje się ono w badaniach autentyczności win metodami izotopowymi. Efektem takich badań jest rozpoznawanie fałszerstw polegających na dodawaniu do win cukru buraczanego i trzcinowego lub wody. Laboratorium Autentykacji Produktów BNP jest jedynym w Polsce ośrodkiem, który posiada międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w tym zakresie.
  • Łukasz Gołębiewski – dziennikarz, pisarz i wydawca. Przez wiele lat związany z "Rzeczpospolitą". Obecnie redaktor naczelny magazynu "Aqua Vitae" i serwisu Spirits.com.pl. Juror w wielu konkursach – win i mocnych alkoholi. Autor kilkunastu książek, w tym m.in. o koniaku, brandy czy whisky.
  • Sławomir Brzózek – prezes Zarządu Fundacji Nasza Ziemia (www.naszaziemia.pl), w ruchu pozarządowym od 1988 roku, w Fundacji Nasza Ziemia od 1996 roku. M.in. koordynator akcji „Sprzątanie świata – Polska” i współtwórca wielu programów (Zielona Stopa Filantropa, Kluby Naszej Ziemi, programy grantowe Fundacji Nasza Ziemia, a także partnerskie programy z takimi firmami jak Żywiec Zdrój, Henkel, Boeing, ZT Kruszwica, Coca-Cola, Gaz-System i in.). Edukator, analityk megatrendów, specjalista w zakresie PR i CSR, ekspert w zakresie rozwijania relacji organizacji pozarządowych z biznesem i samorządami oraz w zakresie tworzenia...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy