Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Konkurs, nad którym patronat ma WACS, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Kucharskiej, odbywa się co cztery lata i gromadzi drużyny narodowe z całego świata.
POLECAMY
Tegoroczna edycja, która odbyła się w dniach 24-28 listopada podczas targów Expogast w Luksemburgu zgromadziła przedstawicieli aż 75 narodowości. Pośród nich nie zabrakło reprezentantów Polski, którzy zmierzyli się w kategoriach: Juniorzy “Stół zimny” prezentacja, Seniorzy “Stół zimny” prezentacja“, “Kuchnia gorąca” restauracja oraz Cukiernicy “Sztuka cukiernicza” starty indywidualne.
Start w Kulinarnym Pucharze Świata to wielomiesięczna ciężka praca i przygotowania, które wymagają zaangażowania i poświęceń. Dobrze wiedzą o tym członkowie Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy, którzy do rywalizacji, przygotowywali się już od kilku miesięcy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal, spędzając w nich nawet po 10 godzin dziennie.
Do wytrenowania był tak zwany “Zimny stół” prezentacja, konkurencja ta wymaga wielogodzinnego przygotowywania niewielkich porcji, starannego żelowania oraz estetycznego podania. Ta mniej widowiskowa rywalizacja, która w większości odbywa się za zamkniętymi drzwiami zmusza kucharzy do skupienia i dbałości o najmniejsze detale ale daje widowiskowy efekt dla ogladających koncową prezentację.
Równie wymagająca jest druga konkurencja, zwieńczona zaserwowaniem trzydaniowej kolacji dla 110 gości restauracji. Kadra przez 6 godzin przygotowywała kolację, po to by przez kolejne godziny dbać o jej wydani...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!