W zapomnianym warzywniaku Tomasza Purola [recenzja]

Restuaracje
Obecny na poznańskiej scenie kulinarnej nie od dziś, dał się poznać szerszej publiczności biorąc udział i zwyciężając 5. edycję Top Chef. Dziś znów daje o sobie znać, gdyż właśnie na rynku ukazała się jego autorska książka kulinarna, w której przypomina nam na długo zapomniane, a obecnie na nowo odkrywane warzywa.

POLECAMY

Topinambur, pasternak, brukiew, jarmuż, kolorowe marchewki i skorzonera, bo o nich mowa, grają pierwsze skrzypce w „Warzywniaku” Tomasza Purola. Podobną rolę odgrywały w dawnej kuchni polskiej, gdyż ta od zawsze obfitowała w warzywa. W końcu XIX i w początkach XX wieku Polacy jadali topinambur, pasternak, brukiew czy skorzonerę, a dowód na to znajdujemy w ówczesnych książkach kucharskich. Co ważne, były to warzywa popularne i łatwo dostępne. Następnie na kilkadziesiąt lat gastronomia wydawałoby się skutecznie o nich zapomniała, by dziś na nowo z pasją je odkrywać i czerpać z nich inspiracje.

Proponowane nam przez Tomasza Purola dania charakteryzuje prostota, elegancja i nowatorskość. To zn...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy