Superfood szansą dla rynku spożywczego

Restuaracje
Od kilku lat wzmacnia się trend rynkowy dla produktów superfood. Pozytywne wiadomości dla sympatyków super-żywności napływają właśnie z Kalifornii. Według danych Amerykańskiego Urzędu Statystycznego ds. Rolnictwa (NASS) tegoroczne, szacowane plony śliwek kalifornijskich wyniosą 105 tys. ton, co oznacza ponad 100 proc. wzrostu w porównaniu z rokiem 2016! To bardzo dobra informacja dla biznesu.

POLECAMY

Obfity rok

Pozytywne prognozy sierpniowych zbiorów pozwalają zachować optymizm i sądzić, że w roku 2017 Kalifornia będzie miała znaczący wkład w rozwój światowych rynków super-żywności.

- Z optymizmem patrzymy w rok 2017. Szacowany wzrost plonów o 106 proc. to obiecująca prognoza dla całego rynku suszonych śliwek z Kalifornii, ale także dla przemysłu spożywczego. Ponadto w tym roku nie tylko przewidywane są zwiększone zbiory, ale również wyższa sprzedaż drzewek śliwkowych. W 2017 r. odnotowano wzrost ich sprzedaży o 14% i przewiduje się kolejny, ośmioprocentowy w 2018 r. do 652 185 drzew. To dobre dane na przyszłość – komentuje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).

Zorientowani na zdrowie

Zdrowe jedzenie staje się coraz popularniejsze nie tylko w Europie, ale również w Polsce.
Do tego trendu zalicza się także moda na jedzenie typu super-żywność. Według raportu MINTEL, globalny rynek produktów "superfood", "supergrain", "superfood" w latach 2011- 2015 urósł o 202 proc. Superfood to produkty naturalnie bogate w składniki odżywcze, uważane za szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Do grupy tych produktów należą suszone śliwki wyróżniaj...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy