Suchy lód - naturalny sposób na idealnie czyste powierzchnie

Restuaracje
Najważniejsze w każdej kuchni w lokalu gastronomicznym oprócz dobrego wyposażenia jest utrzymanie jej w czystości. Środków dostępnych na rynku jest wiele: od tych mocno chemicznych, po te ekologiczne. W Polsce popularność zaczyna zyskiwać suchy lód, głównie znany jako atrakcja na weselach czy koncertach, ale jak się okazuje będący skutecznym sposobem walki o czystość także w gastronomii.

Suchy lód powstaje w procesie rozprężania ciekłego dwutlenku węgla pod ciśnieniem atmosferycznym, w efekcie czego zamienia się on częściowo w gaz oraz w formę stałą, która następnie jest formowana w bloki, a dalej w plastry lub granulat. Główną jego zaletę stanowi jego naturalne pochodzenie i bezpieczeństwo dla środowiska. Ponadto nie pozostawia osadu czy wilgoci, ponieważ sublimuje, czyli zamienia się od razu ze stanu stałego w stan lotny. Nie wytwarza zapachu, nie ma smaku, jest niepalny.

POLECAMY

Cechuje go też to, że jest produktem dopuszczonym do kontaktu z żywnością. Temperatura, wynosząca -78°C, daje mu trzykrotnie większą pojemność cieplną na jednostkę masy niż lodu wodnego, dzięki czemu przez dłuższy czas utrzymuje stały zakres temperatur. Sprawdza się doskonale w chłodzeniu i mrożeniu tych produktów, które nie mogą mieć kontaktu z wilgocią. Dzięki procesowi sublimacji suchy lód nie przechodzi do stanu płynnego, a więc nie pozostawia wody czy osadów. Nie dopuszcza także do utleniania produktów spożywczych, chroniąc je jednocześnie przed rozwojem bakterii i drobnoustrojów.

W walce o czystość

Suchy lód to doskonały środek czyszczący: granulat wraz ze sprężonym powietrzem jest kierowany w stronę zanieczyszczeń, dzięki czemu błyskawicznie spada ich temperatura, a przez to przyczepność do podłoża. To osłabia wiązania i ułatwia usuwanie np. osadów. Następnie zabrudzenia są piaskowane, ale nadal z użyciem granulatu suchego lodu. W efekcie drobinki sublimują, nie powodując zapylenia w pomieszczeniu i nie rozprzestrzeniając zanieczyszczeń. Nie dochodzi też do uszkodzeń materiału poddanego czyszczeniu. Metoda sprawdzi się zarówno do sprzątania elewacji budynków, hotelowych basenów, jak i kuchni oraz pomieszczeń przystosowanych do przechowywania żywności głównie z powodu łatwości sprzątania, chroniąc przed namnażaniem bakterii.

Czyszczenie suchym lodem podłogi

Żadna inna metoda poza technologią wydmuchiwania suchego lodu, nieocenioną w trakcie czyszczenia, nie jest w stanie wydobyć wszystkich detali i niuansów struktury oczyszczonej powierzchni. Technologia, którą wykorzystuje, skraca czas wykonywania prac czyszcząco-renowacyjnych. Brak masy wtórnych odpadów stanowi dodatkową zaletę tej technologii.

Wydmuchiwanie suche...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy