– Szparagi to jeden ze sztandarowych wielkopolskich produktów, dlatego postanowiliśmy zachęcić restauracje w całej Polsce do jego popularyzacji – mówi Juliusz Podolski, pomysłodawca i współorganizator konkursu. – Po wstępnej kwalifikacji do ścisłego finału gotowania przed publicznością zakwalifikuje się 16 drużyn. Tak naprawdę od uczestników zależy, co takiego przygotują ze szparagów, które według największego znawcy tego warzywa prof. Mikołaja Knaflewskiego są dobre na wszystko. Można z nich robić największe przysmaki, które nie tuczą, bo mają w zasadzie zero kalorii, a dodatkowo są bardzo zdrowe, świetnie wpływają na poprawę kondycji, także tej męskiej. W Chinach robi się z nich także nalewki i maści, a u nas coraz popularniejsze stają się desery szparagowe. Po prostu nie można nie kochać szparagów.
POLECAMY
Konkurs kulinarny będzie trwać od godz. 9.30 przez cały dzień. Kucharze będą przygotowywać dania na oczach widzów. Każdy będzie mógł przyjść i obejrzeć, co smakowitego gotują, a przy okazji spróbować mnóstwa przysmaków tworzonych na bazie tych warzyw.
O tym, kto wygra zdecyduje jury, które potrawy oceniać będzie w ciemno, nie widząc, kto je przygotował. W jego skład wchodzą przede wszystkim kucharze: Agata Wojda, Magdalena Ossowska, Anna Strażyńska, Adam Chrząstowski (przewodniczący), Dominik Narloch, Dominik Brodziak, Maciej Kobylański, Wojciech Wojtkowiak...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!