Wypiekać czy kupować
POLECAMY
Restauracja musi trzymać pewien standard, a pieczywo podawane dla gości powinno być wyjątkowe. Ciepłe, chrupiące, dobrej jakości i smaczne. Dla klienta liczy się, co dostanie w wiklinowym koszyku na stole i nie zastanawia się czy restauracja ma świetnego piekarza zatrudnionego na stałe czy kupuje chleb i bułki w lokalnej piekarni. Pieczywo powinno być świetnym produktem śniadaniowym, dodatkiem pasującym do lunchu i preludium do wspaniałej kolacji. Za każdym razem będzie wyznacznikiem jakości i poziomu restauracji, jednym z kluczowych elementów oceny zjedzonego posiłku. O tym jak trendy w piekarnictwie (czysta etykieta, pieczywo BIO i wyroby rzemieślnicze) można marketingowo wykorzystać w restauracyjnym menu, czy wypiekać samodzielnie czy kupować pieczywo, a może jedno i drugie, opowie Andrzej Piętka.
Prelegent ma ponad 20-letnie doświadczenie w branży i zarządza głównymi projektami prowadzonymi przez Akademię Wypieków. Wiedzę i doświadczenie zdobywał pracując w Piekarni Szwajcarskiej Hiestand i w Lantmannen Unibake Poland (szwedzki właściciel marek pieczywa Skoga, Schulstad, Pastridor, Hatting, Bonjour i Vaasan). Jest autorem licznych artykułów o sprzedaży pieczywa w sklepach i marketingu piekarniczym publikowanych na łamach Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, a w portalach branżowych przedstawia opinie o trendach czy ocenie polskiego rynku piekarniczego.
Pieczywo i zboża w codziennej diecie
Dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, specjalista ds. żywności z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW omówi najważniejsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży oraz dorosłych, ze wskazaniem na rolę i miejsce pieczywa oraz przetworów zbożowych w strukturze spożycia. Przedstawione zostaną dane naukowe wskazujące na prozdrowotny wpływ pieczywa, a także przypadki, w których stosowanie pieczywa (oraz glutenu) nie jest zalecane. Wykład będzie zawierał przykłady dań i posiłków zawierających pieczywo i produkty zbożowe oraz ich bezglutenowe zamienniki, jako składników codziennej diety.
Słów kilka o glute...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!