Nagrody „Złoty Widelec” VIII edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni” zostały wręczone

Restuaracje
25 kwietnia br. w warszawskiej Restauracji „Aurelio – Kucharze i Artyści” odbyła się VIII Gala wręczenia nagród „Złoty Widelec” ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Wręczono 58 statuetek , w tym przyznano 9 nagród specjalnych. W dotychczasowych ośmiu edycjach nominowano 2 540 restauracji, 737 restauracji uczestniczyło w konkursie a nagrodzono 265 z nich. Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Waldemar Piórek, Prezes Fundacji WIP (Warto im Pomóc).

Fundacja WIP (Warto im Pomóc) zorganizowała po raz ósmy akcję rekomendującą gastronomię „Polska od Kuchni”. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Wrócę tu!”. Statuetki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji wręczono w kategoriach restauracja hotelowa i restauracja autorska, kuchnia staropolska, śródziemnomorska i orientalna, restauracja i winiarnia, stek house, restauracja wegańska i wegetariańska oraz bary bistro. Konkurs przebiegał pod patronatem władz miast oraz województw  a także posiadał szeroką oprawę medialną.                                     

POLECAMY

Nowym ambasadorem marki „Złotego Widelca” został Wiesław Bober - szef kuchni restauracji WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER mieszczącej się Hotelu FABRYKA WEŁNY w Pabianicach. Podczas Gali wręczono nagrody specjalne dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2019, którą otrzymał Jean Bos - szef kuchni restauracji w Hotelu AGIT w Lublinie. Najlepszą restauracją w Polsce roku 2019 została RESTAURACJA BACZEWSKICH ze Lwowa do Warszawy. Nagrodę Eventowe miejsce roku 2019 w Polsce otrzymała Restauracja Aurelio – Restauracja, Sztuka, Emocje. Cukiernią Roku 2019 w Polsce została Pracownia Cukiernicza ,,EWA’’ JANKOWSCY z Radomia. CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL  ,,Okęcie” w Warszawie otrzymała tytuł Czekoladziarnia roku 2019 w Polsce. MOXO BAKERY z Warszawy przyznano nagrodę PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA ROKU 2019 W POLSCE. W kategorii firm świadczących usługi cateringowe nagrodzono firmę ,,CATERING 66” - CATERINGOWA FIRMA ROKU 2019 W POLSCE oraz AKUKU CATERING z Warszawy jako najlepszą w Polsce firmę oferującą catering dietetyczny. Liderem rynku dekoracji cukierniczych w Polsce została firma PEJOT – DEKORACJE NA TORT  z Wrocławia.

– Nasza akcja „Polska od Kuchni” cieszy się ogromnym powodzeniem już od ośmiu lat i potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Jestem przekonany, że nagradzanie najlepszych firm sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. Celem akcji, jak co roku, jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych „Złotym Widelcem”, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata – podkreślał podczas Gali Waldemar Piórek, pomysłodawca i organizator konkursu WIKTORIA – ZŁOTY WIDELEC, Prezes Fundacji WIP Warto Im Pomóc, która jest organizatorem tego przedsięwzięcia.

Jurorami tegorocznej akcji byli eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin oceniali restauracje. Jurorzy przekazywali Organizatorowi  akcji recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocenę serwowanych dań wraz z formą...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy