Fundacja WIP (Warto im Pomóc) zorganizowała po raz ósmy akcję rekomendującą gastronomię „Polska od Kuchni”. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Wrócę tu!”. Statuetki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji wręczono w kategoriach restauracja hotelowa i restauracja autorska, kuchnia staropolska, śródziemnomorska i orientalna, restauracja i winiarnia, stek house, restauracja wegańska i wegetariańska oraz bary bistro. Konkurs przebiegał pod patronatem władz miast oraz województw a także posiadał szeroką oprawę medialną.
POLECAMY
Nowym ambasadorem marki „Złotego Widelca” został Wiesław Bober - szef kuchni restauracji WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER mieszczącej się Hotelu FABRYKA WEŁNY w Pabianicach. Podczas Gali wręczono nagrody specjalne dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2019, którą otrzymał Jean Bos - szef kuchni restauracji w Hotelu AGIT w Lublinie. Najlepszą restauracją w Polsce roku 2019 została RESTAURACJA BACZEWSKICH ze Lwowa do Warszawy. Nagrodę Eventowe miejsce roku 2019 w Polsce otrzymała Restauracja Aurelio – Restauracja, Sztuka, Emocje. Cukiernią Roku 2019 w Polsce została Pracownia Cukiernicza ,,EWA’’ JANKOWSCY z Radomia. CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL ,,Okęcie” w Warszawie otrzymała tytuł Czekoladziarnia roku 2019 w Polsce. MOXO BAKERY z Warszawy przyznano nagrodę PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA ROKU 2019 W POLSCE. W kategorii firm świadczących usługi cateringowe nagrodzono firmę ,,CATERING 66” - CATERINGOWA FIRMA ROKU 2019 W POLSCE oraz AKUKU CATERING z Warszawy jako najlepszą w Polsce firmę oferującą catering dietetyczny. Liderem rynku dekoracji cukierniczych w Polsce została firma PEJOT – DEKORACJE NA TORT z Wrocławia.
– Nasza akcja „Polska od Kuchni” cieszy się ogromnym powodzeniem już od ośmiu lat i potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Jestem przekonany, że nagradzanie najlepszych firm sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. Celem akcji, jak co roku, jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych „Złotym Widelcem”, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata – podkreślał podczas Gali Waldemar Piórek, pomysłodawca i organizator konkursu WIKTORIA – ZŁOTY WIDELEC, Prezes Fundacji WIP Warto Im Pomóc, która jest organizatorem tego przedsięwzięcia.
Jurorami tegorocznej akcji byli eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin oceniali restauracje. Jurorzy przekazywali Organizatorowi akcji recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocenę serwowanych dań wraz z formą...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!