More taste, less waste. Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz

Restuaracje
Spotkania z SelfCookingCenter to organizowany wspólnie z marką Rational konkurs skierowany do kucharzy i kucharek, którzy nie skończyli 27 roku życia. Po raz trzeci spotkają się w malowniczym Zamku Topacz, gdzie pod okiem surowego, międzynarodowego jury przygotowywać będą autorskie potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników. W tym roku czeka ich nie lada wyzwanie – skomponowanie zachwycającego zmysły posiłku zgodnego z ideą „less waste”.

Po zeszłorocznej, wegańskiej edycji konkursu czas na kolejne kulinarne wyzwanie. Tegoroczni uczestnicy, młodzi kucharze z całej Polski, zmierzą się z tematem ważnym dla nas wszystkich. Hasło, pod którym odbywa się trzecia edycja konkursu SSCC to FOOD WASTE i zapobieganie marnowaniu żywności.

POLECAMY

Potrzeba zwrócenia uwagi na ten problem wynika nie tylko z postępujących zmian w klimacie i wzrastającej świadomości skutków zanieczyszczania środowiska. To także sposób na podniesienie poprzeczki młodym kucharzom, którzy co roku zaskakują jury wysokim poziomem konkursowych potraw, pomysłowością i otwartością na wyzwania. W tym roku oprócz autorskich przepisów, profesjonalnego wykonania, refleksu i urzekającej prezentacji dań, sędziowie wymagać będą od uczestników także odpowiedzialnego zarządzania wszystkimi składnikami potrawy.

W wyniku dużego zainteresowania warsztatami, które przeprowadzone zostały jako konsekwencja zeszłorocznej edycji konkursu, podczas tegorocznego Spotkania z SelfCookingCenter odbęd...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy