Kulinarny listopad

Restuaracje
Od wczoraj Ameryka jest na ustach całego świata. Wszyscy zastanawiają się nad jej wyborami. A mnie wszystko jak zwykle się kojarzy z jedzeniem. Oglądając migawki w telewizji z nocy wyborczej przypomniałem sobie, że ani się obejrzymy a tu pojawi się amerykański Dzień Dziękczynienia z wielkim indykiem na stole, francuskie święto młodego wina i najwcześniej z nich 11 listopada Dzień Niepodległości, imieniny św. Marcina z gęsiną i w poznańskiem z rogalem świętomarcińskim.

Dwa pierwsze święta amerykańskie i francuskie popularne są na całym świecie. Ale wbrew pozorom nasza gęś też, ponieważ jej związek z naszym Dniem Niepodległości jest czysto praktyczny. Najlepsza gęś jest w listopadzie i wiedzą o tym i Niemcy, i Francuzi, i kilka innych jeszcze nacji. Coraz więcej restauracji przygotowuje na listopad dania z gęsi i nie jest to już tylko pieczona gęś w całości, udo, czy pierś, ale gęsie pipki czy gęsi pipek, bo kto jest smakoszem to wie, że to dwa różne dania.

POLECAMY

Dzień Dziękczynienia, Święto Dziękczynienia (ang. Thanksgiving Day lub Thanksgiving) to święto obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki w czwarty czwartek listopada, a w Kanadzie w drugi poniedziałek października jako pamiątka pierwszego Dziękczynienia członków kolonii Plymouth w 1621. W tym roku Amerykanie będą mieli za co dziękować np. za nowego 45 w historii prezydenta. Dlaczego indyk został królem stołów amerykańskich w tym dniu? Teorii jest wiele, ale ja się przychylam do jednej z najbardziej prawdopodobnej. Nie udało mu się załapać do godła amerykańskiego, więc skończył na stole. I...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy