Kulinarna podróż z Martą Gessler – 7. Targi Książki Kulinarnej już za nami!

Restuaracje
Jak zjadać świat z szacunkiem do środowiska i drugiego człowieka? Kto decyduje o tym, że w Polsce chętniej sięgamy po awokado i komosę ryżową niż po jabłka? Czy podróż to zawsze daleki wyjazd? Podróżować jest bosko i dlatego Marta Gessler wybrała hasło „Podróżu-JEMY” jako myśl przewodnią tegorocznych Targów Książki Kulinarnej. Impreza odbyła się w weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie.

Jakie motywacje kierują tymi, którzy decydują się wyruszyć w podróż? Podróżujemy za smakiem, inspiracją, za głodem wiedzy, spragnieni doświadczeń i nowości. Niektórzy „wyjeżdżają po to, by wrócić”. Podróż pomaga docenić swoje korzenie i to, co zostawiło się w domu. Każdy powód jest dobry, by rozpocząć własną wędrówkę, obojętnie od tego, czy zaprowadzi nas na drugi koniec świata, czy, kiedy ruszając do domu inną drogą niż zazwyczaj, nieoczekiwanie odkryjemy stragan z produktem poszukiwanym od miesięcy.

POLECAMY

Targi Książki Kulinarnej to autorski pomysł Marty Gessler, warszawskiej restauratorki, twórczyni  Qchni Artystycznej i kwiaciarni Warsztat Woni. Z jej inicjatywy miniony weekend w U-jazdowskim w Warszawie minął pod znakiem  jedzenia i podróżowania.

Czy podróż musi być daleka?

Myśląc o odległych podróżach, oczami wyobraźni najpierw widzimy pakowanie walizek na kilka miesięcy. Tegoroczne Targi otworzyło spotkanie z Aleksandrą Klonowską-Szałek, autorką książki „Odetchnij od miasta. Warmia i Mazury”. Anegdoty i opowieści zebrane podczas przygotowań do publikacji udowodniły, że zaledwie kilka godzin drogi dzieli nas od zupełnie innego świata. A to, czy podróż musi być daleka zależy od jej celu i kontekstu.

Powrót do korzeni

Jaka jest geneza trendu?  Kto i co decyduje o tym, że jedne kulinarne mody chwytają, a inne odchodzą w zapomnienie? W biznesie, jak i w życiu, o sukcesie często decyduje spójność i autentyczność. Przekonali się o tym na własnej skórze Marcin Wojtasik (Yatta Ramen), Bitos Hoang i Jakub Koźmiński (Viet Street Food i… Schabowy) oraz Marcin Kręglicki (Kręgliccy Restauracje i Catering), którzy wspólnie dyskutowali o gastronomicznych trendach. W ich czołówce w Polsce od wielu lat utrzymuje się kuchnia włoska. Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirpool i Emiliano Castagna z Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, podczas dyskusji o kuchni włoskiej i jej statusie w Polsce, zgodnie przyznali, że mimo kilkunastu lat spędzonych nad Wisłą nie mają potrzeby uczyć Polaków jak się robi pierogi. Trendy powracają nie tylko w modzie, ale i kuchni. O metodach gotowania, którymi posługiwali się nasi przodkowie – o gotowaniu na kamieniu, w glinianych garnkach, czy na rozgrzanych kamieniach, wędzeniu – opowiedziała  Katarzyna Mikulska, autorka „Kuchni survivalowej bez ekwipunku”. Podczas swojego warsztatu Sylwia Majcher, autorka „Gotuję, nie marnuję”, udowodniła, że zero waste nie jest wynalazkiem naszych czasów i może być dziś lekcją k...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy