Kucharze i goście bez świadomości...

Restuaracje
W podróży lubię nadrabiać zaległości lekturowe. Jadąc ostatnio do Leszna sięgnąłem po Food & Friends. W tekście o restauracji Bord 13 w Malmoe Robert Jacobsson współwłaściciel i szef kuchni tego gwiazdkowego lokalu mówi: Nigdy nie podałbym swoim gościom ryby, która znajduje się na czerwonej liście, a bardzo mnie smuci, że wielu dobrych szefów i liczne autorytety kulinarne tak właśnie czynią.

POLECAMY

Od dwóch lat w różnych mediach piszę by uświadomić tym, którzy decydują o menu, by nie sięgać po zagrożone gatunki ryb. Swego czasu nawet odmówiłem na degustacji zjedzenia halibuta, którego nota bene bardzo lubię. 

Lista nie jest zbyt długa i dostępna jest na stronie Greenpeace (http://www.greenpeace.org/poland/PageFiles/351926/CzerwonaLista2013.pdf). Jakie ryby się tam znalazły: dorsz, halibut atlantycki, halibut grenlandzki, karmazyn pospolity, karmazyn montela, krewetka tropikalna, łosoś atlantycki, miruna, morszczuk, rekin, gładzica, stomia, turbot, sola, tuńczyk, węgorz europejski. Większość zasobów ryb...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy