Jarosław Walczyk przewodniczącym jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Restuaracje
Trwają przygotowania do 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku w roli Przewodniczącego Jury konkursu wystąpi Jarosław Walczyk, który zasiadał już w jury konkursu w 2017 roku. W wywiadzie przygotowanym podczas tamtej edycji podkreślał, że najważniejszy jest smak potrawy, ale nie można zapominać pod żadnym pozorem o aspekcie wizualnym dania i jego teksturze. Jakie zadania wyznacza sobie Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni w związku z rolą Przewodniczącego Jury KPP 2019?

– Nie ukrywam, że tegoroczny Kulinarny Puchar Polski będzie niezwykle ważny dla mnie oraz wielu innych osób, pracujących nad nowym regulaminem. Wprowadziliśmy naprawdę sporo istotnych zmian, których pojawienie się ma sprawić, że konkurs będzie jeszcze bardziej przejrzysty, a zasady jaśniejsze. Moją rolą będzie zatem pilnowanie, czy wszystko przebiega zgodnie z wytycznymi, w tym także nowych zasad, dotyczących pracy sędziów. Tak organizatorowi, jak i mnie będzie zależało, by członkowie jury nie wychodzili z sali w trakcie trwania konkursu, nie korzystali z telefonów komórkowych, skupiając się wyłącznie na ocenie. Zakwalifikowani uczestnicy to ludzie, którzy znaleźli się w KPP dzięki swojej ciężkiej pracy i należy podchodzić do ich startu z ogromnym szacunkiem. Kolejną kwestią będzie ocenianie.
Na tej płaszczyźnie będę dbał, by jurorzy maksymalnie skupili się na każdej kolejnej potrawie, a także, by wszystkie wystawione oceny były poparte merytorycznym, jasnym opisem, z którego wynikają przyznane punkty. Czeka nas wszystkich niełatwa, rzetelna, ale satysfakcjonu...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy