Jaki będzie rocznik 2018 sycylijskiego Chardonnay, Merlota, czy Cabernet?

Restuaracje
Ekspert ocenia - coraz bardziej nieprzewidywalny klimat wymaga ogromnego profesjonalizmu w pielęgnacji winnicy. Temperatury podczas tegorocznego lata, globalne ocieplenie pozwalają formułować śmiałe wizje, że nasz kraj w produkcji wina może zostać nową Toskanią.

Eksperci twierdzą, że może się to wydarzyć już za 30 lat. Ta dobra wiadomość dla winiarzy z kraju nad Wisłą, nie jest dobra dla producentów wina z południa Europy. Mówi się, że przez upały najbardziej cenione wina tracą swój smak. Zbyt wysokie temperatury zwiększają słodycz trunków. 

POLECAMY

W procesie fermentacji, gdy drożdże przekształcają cukier w alkohol, powstają wina mocniejsze niż powinny i pojawia się problem z kwasowością wina. A przecież w tamtym klimacie jest to bardzo istotnie. Na południu Europy królują wina wytrawne. Ten smak jest tam znany od pokoleń. Rocznik był trudny dla tych, którzy nie mieli doskonałych winogron od początku.

– Rocznik 2018 charakteryzował się deszczową wiosną, lato było w większości gorące, ale już w sierpniu zaczęły się pierwsze deszcze. W sierpniu mocna i niezwykła wilgotność sprawiły, że ​​rocznik był trudny dla tych, którzy nie mieli doskonałych winogron od samego początku. W mojej firmie wyniki były bardzo pozytywne, dobre w produkcji i doskonałej jakości – mówi dr Vito Mezzapelle, menadżer rodzinnej winnicy "Azienda Agricola Mezzapelle" w Marsali (Sycylia). – Moim zdaniem w ostatnich latach klimat bardzo się zmienił i nie jest zbyt przewidywalny. Z tego powod...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy