Jak podkręcić smak potraw? 10 złotych rad Jarka Walczyka

Restuaracje
Celem każdego szefa kuchni jest osiągnięcie doskonałego smaku serwowanych dań, przy zachowaniu maksymalnej efektywności pracy. Żeby sprostać wymaganiom branży gastronomicznej producenci półproduktów dostarczają kucharzom najlepszych rozwiązań, które zadowolą zarówno ich, jak i restauracyjnych gości. Jedno z nich proponuje Kruszwica, oferując Olej z Esencją Masła. Jak profesjonalnie podkręcić smak przygotowywanych potraw dzięki Olejowi od Kruszwicy i nie tylko, podpowiada Jarek Walczyk, prezes Klubu Szefów Kuchni.

POLECAMY

Dzięki tym prostym wskazówkom wzniesiesz swoje dania na wyższy, smaczniejszy poziom wtajemniczenia:

  1. Warzywa są nieodłącznym elementem niemal każdego posiłku. Przed grillowaniem warto zamarynować je w sosie winegret z ziołami i przyprawami (np.: pieprzem lub gorczycą), a po obróbce termicznej, jeszcze gorące, posmarować pędzelkiem nasączonym Olejem z Esencją Masła. Kruche, sezonowe jarzyny z maślanym posmakiem to idealne dopełnienie doskonałego dania.
  2. Marynowanie to podstawowy sposób na podkręcenie smaku mięsa, szczególnie przed grillowaniem czy duszeniem.  Zwyczajowo do marynowania wykorzystuje się jeden z następujących składników: sól, ocet, sok z cytryny lub alkohol. Mięso przed marnowaniem powinno być dokładnie umyte i osuszone i jeśli jest taka potrzeba, pokrojone. Nie zaleca się jego porcjowania po zamarynowaniu. Pojemnik z zamarynowanym mięsem powinien być szczelnie zamknięty i odstawiony do lodówki. Długość marynowania zależy od rodzaju mięsa. Delikatne, jak np. drób czy jagnięcina, marynujemy przez 2 – 3 godziny. Karkówki czy łopatki można marynować nawet przez 12 godzin. Nie należy trzymać mięsa w marynacie przez zbyt długi czas, ponieważ może ono zostać spalone przez kwaśne środowisko. Celem marynowania jest nadanie aromatu. Należy o tym pam...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy