POLECAMY
Dzięki tym prostym wskazówkom wzniesiesz swoje dania na wyższy, smaczniejszy poziom wtajemniczenia:
- Warzywa są nieodłącznym elementem niemal każdego posiłku. Przed grillowaniem warto zamarynować je w sosie winegret z ziołami i przyprawami (np.: pieprzem lub gorczycą), a po obróbce termicznej, jeszcze gorące, posmarować pędzelkiem nasączonym Olejem z Esencją Masła. Kruche, sezonowe jarzyny z maślanym posmakiem to idealne dopełnienie doskonałego dania.
- Marynowanie to podstawowy sposób na podkręcenie smaku mięsa, szczególnie przed grillowaniem czy duszeniem. Zwyczajowo do marynowania wykorzystuje się jeden z następujących składników: sól, ocet, sok z cytryny lub alkohol. Mięso przed marnowaniem powinno być dokładnie umyte i osuszone i jeśli jest taka potrzeba, pokrojone. Nie zaleca się jego porcjowania po zamarynowaniu. Pojemnik z zamarynowanym mięsem powinien być szczelnie zamknięty i odstawiony do lodówki. Długość marynowania zależy od rodzaju mięsa. Delikatne, jak np. drób czy jagnięcina, marynujemy przez 2 – 3 godziny. Karkówki czy łopatki można marynować nawet przez 12 godzin. Nie należy trzymać mięsa w marynacie przez zbyt długi czas, ponieważ może ono zostać spalone przez kwaśne środowisko. Celem marynowania jest nadanie aromatu. Należy o tym pam...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
Co zyskasz, kupując prenumeratę?
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!