Gotuj z sercem dla WOŚP za nami!

Restuaracje
15 stycznia odbył się jubileuszowy 25 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Od ćwierć wieku ta wielka akcja czynienia dobra jednoczy Polaków.W tym roku dla Orkiestry zagrali nie tylko muzycy, ale również czołowi szefowie kuchni w Polsce. Klub Szefów Kuchni pod wodzą Jarka Walczyka wraz szefami z różnych środowisk kucharskich, jak Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Poznańscy Kucharze Razem oraz kucharze niezrzeszeni, wzięli udział w jubileuszowym finale WOŚP.

POLECAMY

Kulinarnego odzewu nie mogło zabraknąć na Wielkim Finale i to w naprawdę wielkim stylu, mówiąc dosłownie. A liczby, które padną mówią same za siebie. Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP rozpoczęła się wcześnie rano, gdyż szefowie mieli do ugotowania ponad 4000 litrów zupy „Sokołów” z wieprzowiną, grzybami i warzywami. Pod PKiN, w niedalekiej odległości od sceny stanął wielki kocioł o pojemności 5000 litrów, do którego podgrzania wykorzystano 4m3 drewna, nie mówiąc już o składnikach, których ilość robi wrażenie: łopatka wieprzowa - 350kg, cebula - 250kg, ziemniaki - 350kg, grzyby - 150kg, warzywa jak: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, pasternak, brukselka i por - 50kg, pomidory pelatti - 80kg, czosnek - 10kg, natka pietruszki i koper - 5kg, przyprawy jak: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek każdej po kilogramie, papryka słodka - 2kg, sól - 10kg, pieprz - 2kg i olej - 15 litrów.

Zupa w takiej ilości to nie lada wyzwanie dla szefów, ale kto jak nie czołowi szefowie kuchni w kraju mogli się tego podjąć. Było smacznie i pożywnie, a zapach wydobywający się z wielkiego kotła kusił aromatem i zapraszał po dokładkę by wszyscy mieli siłę grać z Orkiestrą do końca świata i jeden dzień dłużej (uśmiech).
- Zjednoczeni w sprawie kucharze, to był świetny pomysł! Jestem dumny z tych wszystkich szefów kuchni starszych i młodszych, którym nie straszny był mróz i śnieg. Gdy kilka miesięcy temu wykonałem mnóstwo telefonów do różnych kolegów z branży, odpowiedź była jedna, oczywiście możesz na mnie liczyć. Dziękuję kolegom kucharzom, sponsorom, młodzieży ze szkół gastronomicznych i wszystkim innym, którzy zaangażowali się z wielkim zapałem w gotowanie z sercem dla WOŚP. Nie zmarnujemy tego potencjału i mam nadzieję, że jeszcze wiele różnych, wspólnych akcji przed nami - powiedział Jarosław Walczyk, Prezes Klubu Szefów Kuchni.

Na Placu Defilad stanął również kultowy już food truck Tomka Jakubiaka, w którym on sam serwował wyborne pierogi w różnych wariacjach smakowych. Smakowały świetnie pod gołym niebem i nikomu nie przeszkadzało, że zamiast polane okrasą, były...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy