Biznes Hotel nr 6(36)/2019 listopad-grudzień

Czy Polacy są gotowi na ekologiczne hotele? Jak Hotel Arłamów wykorzystuje sztuczną inteligencję w kampaniach reklamowych? Social media hotelu – jak je prowadzić? Luksusowa oferta hotelowa, czyli jaka? Czworonożny gość – kłopot czy szansa na rynkową przewagę? Szef kuchni z pasją sprzedażową? Nowy trend w kuchni - to i dużo więcej w najnowszym numerze Biznes Hotel!

2019-11-26 11:04:04

Drodzy Czytelnicy,

udało się! Maciej Straus zgodził się dołączyć do grona autorów magazynu „Biznes Hotel” i w najnowszym wydaniu mam przyjemność opublikować artykuł dyrektora hotelu Afrodyta Business & SPA. Maciej postanowił podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat ostatnio bardzo modnego tematu wśród hotelarzy, czyli ekotrendu. Coraz więcej hoteli na całym świecie wprowadza rozwiązania oszczędzające środowisko naturalne. W artykule znajdziemy m.in. odpowiedź na pytanie, jak te zmiany wpisują się w oczekiwania gości oraz praktyczne inspiracje, co możemy zrobić, by być bliżej ekologicznego hotelu.

W tym numerze znajdą Państwo interesującą rozmowę z Tomaszem Krzysztanowskim, nowym dyrektorem generalnym kompleksu Novotel & ibis Poznań Centrum. Opowiada m.in. o tym, jak po dziesięciu latach wrócił do Poznania, w którym zaczął swoją przygodę z Grupą Orbis. Odsyłamy również do drugiej części artykułu Cezarego Sarneckiego, który jak nikt inny pisze o standardach USALI. Tym razem omówi trzecią zasadę ewidencji niskocennych środków trwałych. Z kolei Aleksandra Kurzawa, E-Marketing Specialist w Profitroom, podpowiada, jak skutecznie prowadzić social media hotelu.


Korzystając z okazji, że jest to ostatnie wydanie magazynu „Biznes Hotel” w tym roku, chciałabym życzyć Państwu, by zbliżające się święta Bożego Narodzenia spędzone w gronie najbliższych przyniosły wiele radości, ciepła i optymizmu. Nowy Rok zaś niech będzie czasem pomyślności, szczęścia i sukcesów.

Miłej lektury!
Monika Cichowska
Redaktor naczelna „Biznes Hotelu”

WIADOMOŚCI Z BRANŻY 
06 Wiadomości z branży


TEMAT NUMERU 
12 Czy Polacy są gotowi na ekologiczne hotele?


HOTEL MARKETING 
16 Szef kuchni z pasją sprzedażową? Nowy trend w kuchni
19 Jak Hotel Arłamów wykorzystuje sztuczną inteligencję w kampaniach reklamowych?
22 Social media hotelu – jak je prowadzić?


TECHNOLOGIE W HOTELARSTWIE 
24 Wspólne działania Hotelgram i Yourplace Apartments
28 Ile tak naprawdę kosztuje telewizja w hotelu?


HOTELOWY KNOW-HOW 
32 Poznań to nie tylko targi i koziołki – rozmowa z Tomaszem Krzysztanowskim
36 Zainwestuj zysk w swój nowy hotel
38 Standard USALI (cz. II): Niskocenne środki trwałe
40 Zwyczaje kawowe Polaków
42 A co Twój hotel może zrobić dla Ziemi? (cz. II)
46 Sieciowy rynek konferencyjny w Polsce kontra rynek MICE w Europie

48 Profesjonalna higiena w branży gastronomicznej
50 Luksusowa oferta hotelowa, czyli jaka?
52 Czworonożny gość – kłopot czy szansa na rynkową przewagę?


SPA & WELLNESS 
54 Kosmetyki hotelowe a ekologia
56 Podnosimy ceny SPA. Od czego zacząć?


PORADNIK INWESTORA 
60 Drzwi hotelowe – estetyka a funkcjonalność?
62 Idealny pokój hotelowy na HMC 2019

KATALOG FIRM 
64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: