Drodzy Czytelnicy,
udało się! Maciej Straus zgodził się dołączyć do grona autorów magazynu „Biznes Hotel” i w najnowszym wydaniu mam przyjemność opublikować artykuł dyrektora hotelu Afrodyta Business & SPA. Maciej postanowił podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat ostatnio bardzo modnego tematu wśród hotelarzy, czyli ekotrendu. Coraz więcej hoteli na całym świecie wprowadza rozwiązania oszczędzające środowisko naturalne. W artykule znajdziemy m.in. odpowiedź na pytanie, jak te zmiany wpisują się w oczekiwania gości oraz praktyczne inspiracje, co możemy zrobić, by być bliżej ekologicznego hotelu.
W tym numerze znajdą Państwo interesującą rozmowę z Tomaszem Krzysztanowskim, nowym dyrektorem generalnym kompleksu Novotel & ibis Poznań Centrum. Opowiada m.in. o tym, jak po dziesięciu latach wrócił do Poznania, w którym zaczął swoją przygodę z Grupą Orbis. Odsyłamy również do drugiej części artykułu Cezarego Sarneckiego, który jak nikt inny pisze o standardach USALI. Tym razem omówi trzecią zasadę ewidencji niskocennych środków trwałych. Z kolei Aleksandra Kurzawa, E-Marketing Specialist w Profitroom, podpowiada, jak skutecznie prowadzić social media hotelu.
Korzystając z okazji, że jest to ostatnie wydanie magazynu „Biznes Hotel” w tym roku, chciałabym życzyć Państwu, by zbliżające się święta Bożego Narodzenia spędzone w gronie najbliższych przyniosły wiele radości, ciepła i optymizmu. Nowy Rok zaś niech będzie czasem pomyślności, szczęścia i sukcesów.
Miłej lektury!
Monika Cichowska
Redaktor naczelna „Biznes Hotelu”
WIADOMOŚCI Z BRANŻY
06 Wiadomości z branży
TEMAT NUMERU
12 Czy Polacy są gotowi na ekologiczne hotele?
HOTEL MARKETING
16 Szef kuchni z pasją sprzedażową? Nowy trend w kuchni
19 Jak Hotel Arłamów wykorzystuje sztuczną inteligencję w kampaniach reklamowych?
22 Social media hotelu – jak je prowadzić?
TECHNOLOGIE W HOTELARSTWIE
24 Wspólne działania Hotelgram i Yourplace Apartments
28 Ile tak naprawdę kosztuje telewizja w hotelu?
HOTELOWY KNOW-HOW
32 Poznań to nie tylko targi i koziołki – rozmowa z Tomaszem Krzysztanowskim
36 Zainwestuj zysk w swój nowy hotel
38 Standard USALI (cz. II): Niskocenne środki trwałe
40 Zwyczaje kawowe Polaków
42 A co Twój hotel może zrobić dla Ziemi? (cz. II)
46 Sieciowy rynek konferencyjny w Polsce kontra rynek MICE w Europie
48 Profesjonalna higiena w branży gastronomicznej
50 Luksusowa oferta hotelowa, czyli jaka?
52 Czworonożny gość – kłopot czy szansa na rynkową przewagę?
SPA & WELLNESS
54 Kosmetyki hotelowe a ekologia
56 Podnosimy ceny SPA. Od czego zacząć?
PORADNIK INWESTORA
60 Drzwi hotelowe – estetyka a funkcjonalność?
62 Idealny pokój hotelowy na HMC 2019
KATALOG FIRM
64 Katalog firm